Slechtziende Adelina (33) zoekt mensen die puppy willen opleiden: “Wachtlijst voor blindengeleidehond bedraagt vijf jaar”

Adelina Abelian (33) heeft een visuele beperking en weet nu al dat ze binnenkort goed geholpen kan worden door een blindengeleidehond. Maar de wachtlijsten zijn lang, daarom onderneemt ze nu actie. “Ik gebruik mijn witte taststok om mij buiten te verplaatsen. Maar de obstakels op hoogte kan ik niet vermijden en ik ben zo al verschillende keren gevallen. Om dit te vermijden, zijn geleidehonden een grote hulp, want ze worden aangeleerd om mensen met een visuele beperking te waarschuwen wanneer er zich gevaar voordoet.” Adelina ziet een grote hulp in een blindengeleidehond. "Door hun hulp kunnen visueel gehandicapte mensen zich veilig buitenshuis verplaatsen en zelfstandig zijn. Die zelfstandigheid is voor ons van een zeer groot belang.”

Pleeggezinnen Het Belgisch centrum voor Geleidehonden helpt mensen met een visuele beperking door het opleiden van geleidehonden. “Maar geleidehonden opleiden, is niet mogelijk zonder de hulp van de uiterst belangrijke pleeggezinnen”, vervolgt ze. “Vooraleer een hond kan worden toegekend aan iemand met een visuele beperking, moet de hond immers een intensieve opleiding volgen bij pleeggezinnen. Zij vangen deze honden op, socialiseren en huisvesten ze. Mensen nemen een puppy van een erkend centrum in huis en voeden het dier op volgens de verwachtingen en taken van het erkend centrum. Zo moet er onder andere aangeleerd worden om het openbaar vervoer te nemen.”

Wachttijd Alle medische kosten, voeding, speeltjes,.. om de hond goed te verzorgen, worden aangeboden door het erkende centrum. Ook de begeleiding van een puppy-instructeur wordt aangeboden. De wachttijd voor blinden en slechtzienden voor een blindengeleidehond die hen kan helpen, loopt op tot vijf jaar, omdat er te weinig pleeggezinnen zijn. Daarom worden er infosessies georganiseerd. “Ik roep inwoners uit Kapelle-op-den-Bos en omgeving dan ook op om die gratis en vrijblijvende infosessies te volgen. Er wordt uitgelegd wat de taken en verwachtingen zijn van een puppy-pleeggezin."

Intussen is Adelina ook kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober voor de lokale lijst proKA Vooruit. “Ik wil mij inzetten voor mensen met een beperking. Als ervaringsdeskundige kan ik als geen ander duidelijk maken wat onze problemen zijn”, vertelt ze. “Ik wil zo mee wil streven naar een inclusieve samenleving, want er is veel werk aan de winkel.”

Bron: RINGtv - Nieuwsuitzending 20/02/2024 - https://www.ringtv.be/samenleving/adelina-heeft-zware-visuele-beperking-en-doet-oproep-om-blindengeleidehonden-op-te

Campagnefilmpje: Puppy zoekt Pleeggezin

Bekijk hier het filmpje van onze Puppy zoekt Pleeggezin campagne. Pleeggezinnen zijn van groot belang voor onze werking. Zonder deze belangrijke vrijwilligers kunnen wij geen honden opleiden tot geleidehond.