'Puppy zoekt pleeggezin' campagne

Prins Laurent trapt nieuwe campagne Belgisch Centrum voor Geleidehonden af

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) kreeg hoog bezoek. Prins Laurent zakte af naar Tongeren om er de nieuwe ‘Puppy zoekt pleeggezin’-campagne te lanceren. Het centrum is dan ook dringend op zoek naar nieuwe pleeggezinnen.

Donderdag omstreeks 10.30 uur kwam prins Laurent toe in het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Tijdens zijn bezoek mocht hij het eerste campagnebeeld van ‘Puppy zoekt pleeggezin’ uit de doeken doen. “Als organisatie zijn wij tijdens ons dertigjarig bestaan ontzettend gegroeid en hebben we veel blinde en slechtziende personen kunnen helpen aan een geleidehond. Maar om het in de toekomst beter te doen, hebben wij meer pleeggezinnen nodig”, legt Arthur Vandebosch, algemeen directeur van het BCG, uit. “Daarom pakken we uit met onze allereerste nationale campagne. Uiteraard zijn wij ontzettend blij dat prins Laurent hiervan de aftrap wil geven.”

Wachtlijst verkleinen

Op dit moment kan het BCG al rekenen op een veertigtal pleeggezinnen. “Dat is al erg veel, maar het aantal zou eigenlijk moeten verdubbelen”, aldus Vandebosch. “De helft van de honden moeten we afkeuren door medische of gedragsmatige problemen. Om de steeds langer wordende wachtlijst van blinde en slechtziende personen te verminderen, hebben wij dus zoveel mogelijk pleeggezinnen nodig. Want meer pleeggezinnen, betekent meer pups en dus ook meer geleidehonden.”

Wie zich opgeeft als vrijwilliger, haalt een puppy doorgaans 14 maanden lang in huis. “Die periode is erg belangrijk, omdat de pups er alles leren wat een sociale huishond moet kunnen. Wanneer de honden dan bij ons terugkeren op het centrum, starten ze aan hun effectieve opleiding.” Al bestaan er ook nog drie andere mogelijkheden. “De meest eenvoudige vorm is vakantieopvang. Dan vangen de mensen een hond op uit een ander pleeggezin gedurende een vakantieperiode of in een weekend. Daarnaast kunnen mensen ook een pleeggezin zijn voor een ‘moederhond’, die later dus bevalt van de puppy’s. En dan kan je je nog opgeven voor avond- en weekendopvang voor honden die overdag trainingen volgen.”

Nog goed om weten: de pleeggezinnen kunnen rekenen op de nodige ondersteuning en begeleiding van de puppyinstructeurs van het BCG. Alle medische kosten, voeding, mand- en trainingsspeeltjes worden vergoed. Begint het te kriebelen? Dan kan je contact opnemen met het BCG via het nummer 012/23.43.19 of door te mailen naar bcg@geleidehond.be. Kijk voor meer info op de website www.puppyzoektpleeggezin.be.

Het Laatste Nieuws / Emily Nees Link artikel