“Ik kan toch wel echt zeggen dat het een verrijking van mijn leven is geworden. Het voelt heel goed aan dat ik op een hele plezante manier iemand zijn leven heb kunnen veranderen.”

Tussen 2017 en 2018 was Cedric pleeggezin van pup Bee. Na Bee’s opleiding in het Belgisch Centrum voor Geleidehonden ging hij aan de slag als geleidehond bij gebruiker Bernard in Kortrijk. Dit jaar stelde Cedric zich opnieuw kandidaat om pleeggezin te worden.

Je bent jonger dan de gemiddelde pleeggezinnen, hoe ben je eraan begonnen?

“Na een operatie zat ik een lange tijd thuis om te revalideren. Ik zocht iets om me in die tijd bezig te houden. Zelf heb ik een hond en ik heb altijd aanleg voor honden gehad. Toen ik en verslag zag op het nieuws van iemand die pleeggezin was, wist ik dat het iets voor mij zou zijn. Ik volgde een infosessie, kreeg vervolgens een huisbezoek en werd goedgekeurd. Niet veel later in de zomer liep er hier een pupje van 9 weken rond.”

En dan plots jong geweld in huis, hoe bereid je je daarop voor?

“Zelf heb ik een kruising Mechelse- en Duitse herder thuis genaamd Jack. Ik wist dus heel goed wat het inhield om een hond te hebben. Natuurlijk heb ik voor Bee een plekje klaar gemaakt. De pleeggezinnen krijgen ook een bundel met uitgebreide informatie in, die heb ik goed doorgenomen."

Viel dat voor Jack mee, een kleine pup erbij?

“Jack was heel blij met de komst van de pup! Bovendien is Jack een goed gemanierde hond én dat bleek echt een meerwaarde te zijn. Bee was de rustigste van het nest en daardoor soms een tikkeltje timide. Jack gaf grenzen aan en trok Bee uit zijn comfortzone. Zo waren trappen op het begin een probleem, maar na wat afkijken bij Jack, durfde Bee het uiteindelijk toch.”

Bee kwam als geleidehond bij een gebruiker terecht, missie geslaagd, hoe voelde dat?

“Bee is inderdaad bij Bernard in Kortrijk aan de slag als geleidehond. Ik ben er één keer op bezoek geweest en af en toe hebben we contact via whatsapp. Ik kan toch wel echt zeggen dat het een verrijking van mijn leven is geworden. Het voelt heel goed aan dat ik op een hele plezante manier iemand zijn leven heb kunnen veranderen.”

Je hebt je weer ingeschreven, hoe probeer je er deze keer tijd voor te maken? En ga je het anders doen?

“Ik heb medisch niet veel geluk gehad en ben een tijd geleden aangereden geweest. Na een lange revalidatie blijk ik toch werk onbekwaam te zijn. Ik wil me nuttig bezig houden en dacht natuurlijk meteen aan een nieuwe pup. Op zich denk ik niet dat ik het anders ga aanpakken. Zoals vorige keer zal het zichzelf wel uitwijzen en veel is natuurlijk afhankelijk van het karakter van de pup. Ik kijk vooral ook uit voor Jack, die gaat natuurlijk heel blij zijn met een speelkameraadje erbij.”

Inmiddels is Cedric opnieuw pleeggezin van Pitou.