Moederhondgezin Justine: “Kami heeft zelfs dierenarts Hanna graag, terwijl die toch alle medische ongemakkelijke onderzoeken met haar doet.”

Moederhond Kami heeft haar gouden mandje gevonden bij Justine. Nadat ze als pleeggezin een korte tijd vakantieopvang had gedaan, was ze verkocht en werd ze pleeggezin van een moederhond. Ondertussen zijn de pups van Kami’s eerste nestje begonnen aan hun opleiding.

Jullie begonnen bij BCG als pleeggezin voor vakantieopvang, hoe is dit verlopen?

“Wij wonen niet zo ver van Tongeren en zagen altijd de uithangborden van ‘Puppy Zoekt Pleeggezin’. Omdat we graag een hond wouden en net iets meer wouden doen, schreven we ons in voor een infoavond. Puppypleeggezin was voor ons te intensief. Vakantie-opvang was wel een optie. Nadat we werden goedgekeurd, kregen we tijdens de kerstperiode Jento bij ons over de vloer. Dat was toen zo goed meegevallen, het was een ontzettend lieve knuffelhond. Hij haalde het uiteindelijk niet als geleidehond maar is nu gezelschapshond in een woonzorgcentrum, een job op zijn lijf geschreven.”

En dan de overstap naar pleeggezin voor moederhond?

“BCG was op zoek naar een pleeggezin voor moederhond Kami. Deze hond blijft gedurende haar hele leven bij je als huishond, maar moet ongeveer 4 keer in haar eerste 6 levensjaren terugkomen naar het centrum om te bevallen van een nestje. Kami is een hele speelse en gekke hond, maar we hadden wel instant een klik met haar. Net voor corona kwam ze waardoor we natuurlijk ontzettend veel met haar konden doen. Ze is zeker wat rustiger geworden, maar haar overenthousiast onthaal, moeten we er wel bijnemen (lacht).“

Je wordt natuurlijk niet zomaar moeder, dat gebeurt door een bevruchting. Hoe ging dat?

Kami was al ongeveer 2 jaar bij ons. Toen ze loops werd, moesten we iedere dag naar het BCG om te kijken wanneer het juiste moment was. Vervolgens ging een team van BCG twee keer naar het KNGF, de Nederlandse geleidhondenschool, om haar daar te laten dekken. Ze vroegen of ik mee ging en natuurlijk wou ik er bij zijn. Kami werd gedekt door Mirco. Een maand moesten we wachten op de echo, dat gaf een heel dubbel gevoel. Langs de ene kant wouden we natuurlijk dat ze pups had, maar ergens vonden we het toch ook fijn om haar bij ons te houden. Maar het was prijs! We zagen meer dan 5 pups op de echo, en uiteindelijk gaf ons dit toch ook wel een heel fijn gevoel.”

Bevallen deed Kami in het breedingscentrum van het BCG.

Dat klopt, moederhonden blijven 6 tot 8 weken in het breedingscentrum. Eerlijkheidshalve had ik het in het begin daar heel moeilijk mee. Ze had echte kwaaltjes van iemand zwanger en sukkelde zichzelf wat vooruit. Op zo een moment moet je ze dan achterlaten en naar huis rijden zonder hond. Maar ik kreeg een goede rondleiding en werd goed op de hoogte gehouden tijdens haar verblijf. Ik zag dat ze er heel graag was. Zelfs dierenarts Hanna heeft ze graag, terwijl die toch alle medische ongemakkelijke onderzoeken met haar doet (lacht).

Wist je exact wanneer Kami aan het bevallen was?

Het team bij breeding had me gevraagd of ik op de hoogte wou gehouden worden. Ze zeiden dat dit consequenties had. Er kan natuurlijk tijdens zo’n bevalling altijd iets mislopen, zowel met Kami als met één van de pups. Maar ik wou het sowieso weten. Ik herinner het me nog goed, tijdens de finale van ‘de Mol’ kreeg ik een berichtje van Hanna dat haar weeën begonnen waren. Ik ben toen de hele nacht wakker gebleven. In totaal kreeg ze 7 pups.

En dan moest je even wachten om haar te gaan halen.

“We kregen van alles foto’s door. Het was soms zielig om te zien op foto. Natuurlijk verloor ze op korte tijd veel kilo’s. En haar anders mooie lichtroze snuit was zwart geworden van de hormonen. Onze speelse en enthousiaste Kami had zichzelf totaal aan de kant geschoven in functie van de pups. Op een bepaald moment werd ze ziek en zei haar lichaam dat het goed was geweest. We mochten haar op 7 weken gaan halen. Dat was zo een mooi moment, ze was zo blij om ons te zien en ging ons meteen haar pups tonen. Eens thuis kwam ze weer helemaal tot rust. Uit voorzorg hebben we het woord ‘pups’ de eerste weken niet gebruikt. Maar ze was er niet mee bezig en zocht er niet naar, ze was gewoon blij dat ze thuis was.”

Binnenkort dan een nieuw nestje?

Dat wachten we nog even af. Tijdens een medische check heeft de oogarts een vlekje gezien. We moeten dus dit onderzoek afwachten alvorens ze opnieuw gedekt mag worden. Haar eerste pups zijn ondertussen begonnen aan hun opleiding bij het BCG. Tijdens het eetfestijn of andere events komen we ze wel soms tegen. Wij herkennen ze dan, maar Kami, die lijkt het alweer te zijn vergeten.