Het verhaal van Sybren en Noche: "Ja, de hond weer afgeven doet pijn. Maar het geeft ook een goed gevoel."

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt nieuwe pleeggezinnen. “De wachtlijsten voor een hond duren drie tot vijf jaar”, zegt Sybren Gresnigt.

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op. Hij heeft nu al zijn derde hond in huis: Noche. “De eerste weken worden ze intensief getraind”, zegt Sybren. “We kijken dan hoe de pup reageert op luide geluiden, of hij al zindelijk is en of hij al commando’s kan uitvoeren. Noche is nu twee maanden bij mij en reageert al heel goed. Hij is wel nog heel speels en heeft veel energie, maar dat is normaal voor een jonge hond.

Foto artikel interview Sybren HBVL

Intensieve training

Het centrum organiseerde deze maand enkele infosessies om nieuwe pleeggezinnen aan te trekken, want er is nood aan nieuwe opvangplaatsen. Gezinnen die een puppy opvangen, krijgen een soort handleiding waarin staat hoe je de hond het beste instructies aanleert. Omdat het centrum aanvragen krijgt van zowel Nederlandstaligen als Franstaligen, leren ze de commando’s aan in het Engels.
“Het is belangrijk dat de honden de basiscommando’s beheersen”, zegt Sybren. “Ze moeten zindelijk zijn, niet te snel schrikken en goed de veiligheid van hun omgeving kunnen inschatten. Noche zal binnenkort geëvalueerd worden en dan zien we hoe lang hij nog zal blijven. Het enige wat voor hem nog moeilijk is, is in en uit een trein stappen.”
Als een hond na ongeveer een jaar de basistraining voltooid heeft, zal hij verder opgeleid worden in het centrum. Daar leren ze dan één geheel te worden met hun instructeur, ze leren er wandelen met het harnas en hindernissen ontwijken.
Na ongeveer twee jaar is de opleiding afgerond en gaan ze op zoek naar de perfecte match voor de hond, want niet elke hond past bij elke persoon. “Het is een dubbel gevoel als de hond teruggaat. Je bouwt een band op, dus het doet altijd wel een beetje pijn. Maar als je ze dan eenmaal bezig ziet, geeft het toch een goed gevoel. Ik weet dat ik dan iemand anders heb geholpen”, zegt Sybren.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden organiseert op 16 december nog een laatste online infosessie voor pleeggezinnen.

Bron: Het Belang van Limburg, woensdag 14 december 2022
Door: Noor Vangoidsenhoven
Foto: Boumediene Belbachir