Boardergezinnen (avond- en weekendopvang)

Het boardergezin

Onze geleidehonden doorlopen een heel intensief traject. Vanaf de leeftijd van ongeveer 15 maanden komen zij binnen op het centrum te Tongeren om de kneepjes van het vak te leren. De meeste honden in opleiding verblijven tijdens deze opleidingsperiode ongeveer 8 tot 10 maanden in het centrum. Voor sommige honden is dit echter niet de ideale situatie en daarom zoeken we voor hen boardergezinnen die hen 's avonds en in het weekend opvangen. Bij het boardergezin rusten ze vooral uit van hun intensieve opleiding in het centrum. Er wordt dus niet van je verwacht dat je op pad gaat met de hond of met hem gaat trainen. Uiteraard kunnen er (korte) ontspanningswandelingen met de hond gemaakt worden en mag er gespeeld en geknuffeld worden met de hond. Het is echter niet de bedoeling dat hij maandag op het centrum moet bijkomen van een druk weekend.

De honden

De honden in training zijn tussen de 15 en 27 maanden oud en een opvangperiode duurt ongeveer 8 tot 9 maanden. 
In theorie zijn de honden die getraind worden tot blindengeleidehond niet meer intact. Dit wil zeggen dat ze dus gesteriliseerd of gecastreerd zijn. In uitzonderlijke gevallen moet de sterilisatie of castratie nog gebeuren, maar dit valt niet vaak voor. 

Locatie, huisvesting en omgeving

Boardergezinnen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De honden bij een boardergezin moeten iedere dag naar ons centrum in Tongeren gebracht worden. Je woont liefst op maximaal 15 minuten van onze werking. Daarnaast kan je ook elke dag de hond brengen tussen 8u en 8u30 en terug halen tussen 16u30en 17u.
  • Het is belangrijk om de honden na hun training echt hun rust te gunnen. Om te voorkomen dat de honden extra geprikkeld worden, heb je een veilig omheinde (>1m20) tuin waarin ze uitgelaten kunnen worden.
  • Eigen honden zijn zeker geen probleem, al vragen we wel dat je maximaal 3 andere honden hebt en dat ze allemaal sociaal naar andere honden zijn.

Je kan het zien in het filmpje: de honden trainen hard om geleidehond te kunnen worden. Ze worden vaak op nieuwe en uitdagende plekken getraind zodat ze later bij hun geleidehondgebruiker voorbereid zijn op heel wat scenario's. 's Avonds en in het weekend ben je als boardergezin dus lekker aan het genieten van de rust, met natuurlijk genoeg knuffels en spelletjes tussendoor.

Wordt vrijwilliger!

Wil je ook BCG-pup in huis? Schrijf vandaag nog in voor een informatiesessie over onze pleeggezinnenwerking.

Pleeggezinnen zijn van groot belang voor onze werking. Zonder deze belangrijke vrijwilligers kunnen wij geen honden opleiden tot geleidehond.