Het opvoeden van een blindengeleidehond vraagt een zeer bijzondere aanpak en we zoeken gemotiveerde vrijwilligers om ons hierbij te helpen. Het is belangrijk dat je als gezin voldoet aan een aantal vereisten zoals bijvoorbeeld voldoende tijd hebben. Deze wizard werd opgemaakt om pleeggezinnen te vinden voor onze kleinste pups, maar we zoeken ook vaak gezinnen voor avond- en weekendopvang van de honden in training of om onze moederhonden te huisvesten.
Laat zeker je contactgegevens achter, zodat we je kunnen uitnodigen voor een online infosessie waar we alles kunnen verduidelijken.
Laat hier je e-mailadres achter en wij contacteren je zo snel mogelijk om vrijblijvend een online infosessies bij te wonen.
Wil je toch meer informatie? We nodigen je graag vrijblijvend uit voor een online infosessie.
Wist je trouwens dat we ook nog gezinnen zoeken om weekend- of vakantieopvang te voorzien!
Woon je binnen een straal van 20 km rond Tongeren, Sint-Truiden of Genk of Leuven? Laat dan hier jouw e-mailadres achter en wij contacteren je zo snel mogelijk voor een infosessie.
Woon je verder, maar ken je een gezin dat wel in aanmerking als pleeggezin of weekend- of vakantieopvang? Deel dan zeker deze actie met hen! Verder willen we je bedanken voor je interesse in het BCG en het invullen van onze vragenlijst!
Ken je een gezin dat wel in aanmerking komt om pleeggezin te worden? Deel dan zeker deze actie met hen! Wil je toch nog graag extra informatie? Laat dan zeker je e-mailadres achter. Verder willen we je bedanken voor je interesse in het BCG en het invullen van onze vragenlijst!
Help ons en deel onze website:
Pleeggezinnen hebben de belangrijke taak om onze pups op te voeden tot sociale en stabiele honden. Om in te staan voor de opvoeding en de verzorging van de pup is verantwoordelijkheidszin en een zekere vorm van discipline gewenst.
Wij verwachten dat er een volwassene verantwoordelijk is voor de pup en dat deze volwassene steeds aanwezig kan zijn. Indien je je kandidaat wil stellen wanneer je jonger bent dan 18 jaar en je je niet als gezin inschrijft, is dit dus moeilijk. Ben je jonger dan 18? Vraag het dan zeker nog een keertje aan je ouders en misschien kunnen jullie je wel inschrijven als gezin!
Het opvoeden van een pup volgens de richtlijnen die wij opleggen aan onze toekomstige geleidehonden is een opdracht voor het hele gezin. Zo mogen de honden bijvoorbeeld niet in de zetel liggen en mogen ze niet opspringen.
De opgelegde richtlijnen zijn ontzettend belangrijk. In een latere fase van de basisopleiding werken we namelijk verder op deze richtlijnen. Wanneer de pup deze niet van jongs af aan aanleert, kunnen we hier later op problemen stoten.
De jonge pups vragen aandacht en zorg. Uit ervaring weten we dat gezinnen met jonge kinderen soms tijdsdruk ervaren in sommige fases van de opvoeding.
Je moet als pleeggezin niet constant bezig zijn met de pup, maar het is wel enorm belangrijk dat je hier voldoende tijd aan kan besteden. Zo verwachten we dat je zoveel mogelijk aanwezig en beschikbaar bent voor de pup.
Om de pup voor te bereiden op verschillende situaties die hij in zijn latere werk zal tegenkomen, verwachten wij van onze pleeggezinnen dat ze voldoende tijd kunnen vrijmaken om verschillende activiteiten te ondernemen met de pup: een ritje met het openbaar vervoer, naar de winkel of de markt gaan...
Een geleidehond vergezelt de blinde of slechtziende persoon bijna altijd. Daarom moeten de pups in aanraking gebracht worden met verschillende situaties: winkelbezoeken, een markt, een restaurant… Het liefst ook met verschillende transportmiddelen: met de auto, trein, tram en bus. Als je niet de tijd hebt om de pup minder dan drie uur per dag alleen te laten, ben je niet ideaal als kandidaat.
De jonge honden slapen en hebben hun rustmomenten in benches die voorzien worden door het centrum. Pleeggezinnen moeten wel voldoende ruimte hebben om de bench in één van de woonruimtes (woonkamer, eetkamer, keuken,...) te plaatsen. Verder verwachten wij ook dat het pleeggezin de pup een geschikte uitlaatmogelijkheid kan aanbieden. Een omheinde tuin of een rustig plaatsje waar de hond aan de riem uitgelaten kan worden.
Omdat de geleidehondgebruiker later ook de ontlasting van de geleidehond zal moeten opruimen, is het belangrijk dat ook in het pleeggezin voldoende aandacht wordt besteed aan de uitlaatroutine. Daarom is een geschikte uitlaatmogelijkheid enorm belangrijk.
Ervaring met het opvoeden van honden is geen vereiste. Van pleeggezinnen die wel honden bezitten, verwachten wij dat de huishonden ook sociaal correct gedrag vertonen.
Het hebben van andere honden of huisdieren is helemaal geen probleem. Indien er honden met gedragsproblemen aanwezig zijn, is het enorm belangrijk dat de pup deze gedragsproblemen niet overneemt.
Omwille van de bereikbaarheid is het belangrijk dat u niet te ver woont van onze centra.
Als pleeggezin woon je bij voorkeur op een haalbare afstand van ons centrum in Tongeren of van onze satelliet-locatie in regio Gent.
Het begeleidingstraject omvat maandelijks een huisbezoek en een puppydag. De puppydagen vinden plaats in de regio Tongeren –Hasselt –Genk.
De pleeggezinverantwoordelijke van het centrum begeleidt en helpt de pleeggezinnen bij de opvoeding door hen met raad en daad bij te staan tijdens de maandelijkse ‘puppydagen’ en de regelmatige huisbezoeken. Daarom is het belangrijk dat je bereid bent om af en toe deze verplaatsing te maken.