Mijn droom? Blindengeleidehond worden!

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is op zoek naar vrijwilligers die helpen met het opvoeden van de pups. Dit kan op verschillende manieren: tijdens hun eerste levensjaar of enkel tijdens vakantieperiodes, ’s avonds en in het weekend of voor de ouderdieren zelfs gedurende hun volledige leven.

 

We maken graag kennis tijdens een eerste infosessie. We geven vrijblijvend informatie over de taken en verwachtingen. Uiteraard maken we ook tijd om vragen te beantwoorden. De komende weken worden er infosessies gegeven op verschillende locaties. Er zijn ook nog verschillende digitale sessies via Zoom.

Turnhout - dinsdag 26 maart 2024 - 14.00u
Kringwinkel WEB - Steenweg op Tielen 70, 2300 Turnhout

Vilvoorde - donderdag 4 april 2024 - 14.00u
Bedrijvencentrum Vilvoorde - Mechelsesteenweg 277, 1800 Vilvoorde

Online sessie via Zoom - woensdag 10 april 2024 - 19.00u

Lier - dinsdag 23 april 2024 - 14.00u
Tennisclub 't Sas - Mechelsesteenweg 380, 2500 Lier

Aalst - dinsdag 30 april 2024 - 14.00u
Lokaal Dienstencentrum De Toekomst - Sint-Kamielstraat 85, 9300 Aalst

Edegem - woensdag 15 mei 2024 - 14.30u
Lokaal DienstenCentrum Den Appel (Café Den Appel) - Oude Godstraat 110, 2650 Edegem

    Schrijf je hier in om een infosessie te volgen

       

       

       

      Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is op zoek naar vrijwilligers die helpen met het opvoeden en opvangen van de pups, de ouderdieren en de honden in opleiding.
      Hieronder ontdek je welke soorten gezinnen wij zoeken en wat hun taken als vrijwilliger inhouden:

       

      Puppypleeggezinnen 

      Puppypleeggezinnen hebben een ontzettend belangrijke taak in het opleidingstraject van onze blindengeleidehonden. Ze geven de pups een liefdevolle thuis en zijn verantwoordelijk voor de socialisatie. Een puppy verblijft bij jou voor een periode van veertien tot zestien maanden. 

      Lees meer over de taken van een pleeggezin

       

      Opvanggezinnen

      Je verzorgt de opvang van een van onze pups of honden op het moment dat het gezin waar ze verblijven of de geleidehondgebruiker zelf voor een periode afwezig is (bijvoorbeeld door vakantie of ziekte). Dit kan voor enkele dagen of een iets langere periode zijn.

      Lees meer over de taken van een opvanggezin

       

      Ouderhondgezinnen

      Ouderhondgezinnen zorgen voor één van onze moeder- of vaderhonden. Deze honden werden geselecteerd op basis van gezondheids- en gedragskenmerken en wonen voor de rest van hun leven bij het ouderhondgezin.

      Lees meer over de taken van een ouderhondgezin

       

      Boardergezinnen (avond- en weekendopvang) 

      Als boardergezin zorg je 's avonds en in het weekend voor één van de honden die in ons centrum in training zijn. Ze worden 's ochtends in onze "school" verwacht en 's avonds gaan ze na een dagje trainen terug naar huis.

      Lees meer over de taken van een boardergezin

       

      Adopteren?

      Hoewel wij ons uiterste best doen bij de selectie, aankoop en opleiding van onze honden, wordt niet elke hond die het traject start geleidehond. Wij zoeken voor deze honden dan ook een nieuwe thuis.

      Als bedrijf of organisatie helpen?

      Ook als bedrijf of organisatie kan jij helpen! Voor onze infosessies zoeken wij doorheen Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen locaties waar wij zo'n infosessie mogen geven.

      Recente blogs

      Slechtziende Adelina (33) zoekt mensen die puppy willen opleiden: “Wachtlijst voor blindengeleidehond bedraagt vijf jaar”

      Adelina Abelian (33) uit Kapelle-op-den-Bos heeft een ernstige visuele beperking en zoekt pleeggezinnen die blindengeleidehonden willen opleiden. “Ik heb op termijn zo’n blindengeleidehond nodig om mij te helpen, maar de wachttijd loopt op tot vijf jaar, ik lanceer daarom nu al een oproep”, zegt ze. In ons nieuws gaan we ook langs bij Nadia uit Zaventem. Zij traint de 11-maanden oude labrador Otta om een blindengeleidehond te worden.

      lees meer

      Moederhondgezin Justine: “Kami heeft zelfs dierenarts Hanna graag, terwijl die toch alle medische ongemakkelijke onderzoeken met haar doet.”

      Moederhond Kami heeft haar gouden mandje gevonden bij Justine. Nadat ze als pleeggezin een korte tijd vakantieopvang had gedaan, was ze verkocht en werd ze pleeggezin van een moederhond. Ondertussen zijn de pups van Kami’s eerste nestje begonnen aan hun opleiding.

      lees meer

      Pleeggezin Cedric: “Ik kan toch wel echt zeggen dat het een verrijking van mijn leven is geworden. Het voelt heel goed aan dat ik op een hele plezante manier iemand zijn leven heb kunnen veranderen.”

      Tussen 2017 en 2018 was Cedric pleeggezin van pup Bee. Na Bee’s opleiding in het Belgisch Centrum voor Geleidehonden ging hij aan de slag als geleidehond bij gebruiker Bernard in Kortrijk. Dit jaar stelde Cedric zich opnieuw kandidaat om pleeggezin te worden.

      lees meer

      Pleeggezin George en Mieke: “Tegen onze kleinkinderen zeiden we, Nelson volgt bij ons de lagere school en het middelbaar, daarna gaat hij naar de universiteit.”

      Een jaar lang hielden George en Mieke Nelson als pleeggezin bij zich. De eerst nogal wilde en enthousiaste pup transformeerde naar een brave en leergierige hond.

      lees meer

      Tot vijf jaar wachten op een blindengeleidehond

      Wie een blindengeleidehond nodig heeft, moet tegenwoordig heel wat geduld oefenen. Volgens het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) lopen de wachtlijsten voor zo’n hond op tot wel 5 jaar. Daarom is de organisatie dringend op zoek naar pleeggezinnen die pups kunnen opvangen, zodat ze opgeleid kunnen worden tot geleidehond. (artikel uit De Zondag)

      lees meer

      Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

      In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

      lees meer

      Deze campagne is georganiseerd door het BCG, het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

      Wij zijn een mobiliteitsorganisatie die sinds 1990 blindengeleidehonden opleidt en gratis ter beschikking stelt aan personen met een visuele beperking. Verkeerd geparkeerde auto’s, wegenwerken, vuilnis op de stoep… De meesten onder ons ontlopen dit met gemak, maar voor een slechtziende of blinde persoon maken deze obstakels het dagelijks traject ontzettend moeilijk. De stoep wordt als het ware een hindernissenparcours. 

      Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden helpt personen met een visuele beperking door het opleiden van geleidehonden. Een geleidehond geeft stoepranden aan, ontwijkt hindernissen, zoekt oversteekplaatsen, bushaltes of trappen en zorgt ervoor dat de gebruiker veilig kan deelnemen aan het verkeer. 

      Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden koopt en kweekt honden met een goede slaagkans en bezorgt hen een opleiding door professionele trainers. Geleidehonden opleiden is echter niet mogelijk zonder de hulp van de uiterst belangrijke pleeggezinnen die deze honden opvangen, socialiseren en huisvesten. Minder pleeggezinnen betekent minder puppy’s kweken of aankopen. Minder puppy’s betekent minder geleidehonden voor personen die hier echt nood aan hebben.

      Meer weten over het BCG? Ga dan naar www.geleidehond.be

       

      Ga naar geleidehond.be